Rådet består av representanter fra Gjøvik, Nordre Land, Søndre Land, Vestre Toten, Østre Toten og Innlandet fylkeskommune. Alle parter er enige i at beredskapen i både Innlandet og resten av landet må videreutvikles og forsterkes.
Nye kriser
Prosjektleder Sylvia Brustad i Norsk senter for beredskap og helseindustri orienterte om behovet for ny og oppdatert beredskapskunnskap i en verden som stadig møter nye former for kriser.
-Pandemien lærte oss en lekse. Vi må rigge oss for nye kriser knyttet til klimahendelser, digitale hendelser, legemiddelmangel, pandemier og en mer ustabil verden, sa Brustad i sin orientering.
Hun fortalte videre om prosjektet, der initiativtakerne Åmot og Elverum kommuner ønsker å skape merverdi og effektive læringsarenaer sammen med en rekke beredskapsaktører i Innlandet. Hun la også vekt på det gode arbeidet som allerede skjer i regi av Statsforvaltere og Direktoratet for sivilt beredskap.
-80% av de kommunale beredskapsrådgiverne i landet har dette arbeidet som en liten del av sin stilling, og ofte er det andre oppgaver som presser på.
Da er det ekstra viktig at vi løfter dette temaet og bidrar til at både rådgivere og flere ansatte i kommuner og bedrifter får aktuelle kurs, øvelser og trening, understreket Sylvia Brustad.
-Det er slik vi sammen kan videreutvikle både beredskapskunnskapen og beredskapsevnen i Innlandet, presiserte hun.
-Vi antar at norske myndigheter vil stille enda flere krav til lokal beredskap fremover. Da er det viktig at det finnes løsninger for kurs, øvelser og samhandling blant flere enn kommunedirektørene og beredskapsrådgiverne våre, sa Sylvia Brustad i møtet med de fem kommunene i Gjøvikregionen og Innlandet fylkeskommune.
Brustad orienterte også om et ønske om å bidra til en større norsk helse- og legemiddelindustri, slik at vi får kortere leveransekjeder av viktige medisinsk utstyr når en ny pandemi rammer.
– Vi har jo allerede en betydelig legemiddelmangel i Norge i dag, så dette er virkelig en aktuell problemstilling når vi snakker om landets framtidige beredskap, understreket Brustad.
Det kommunale ansvaret
Kommunaldirektør Ola Helstad i Nordre Land sa i møtet at det er viktig med mer oppmerksomhet på beredskap, og at dette også handler om et tydelig kommunalt ansvar i samarbeid med Statsforvalteren.
-Jeg er spent på kommunenes rolle og oppgaver når regjeringens totalforsvarsmelding kommer i løpet av vinteren, sa Helstad videre.
Han presiserte også behovet for tilstrekkelig finansiering dersom nye oppgaver pålegges kommunene, samtidig som han var bekymret for at det blir stadig flere aktører som tilbyr tjenester på beredskapsområdet.
Gjøvikordfører Anne Bjertnes var også opptatt av det kommunale ansvaret, og at nye aktører på beredskapsområdet ikke må føre til doble tilbud og unødvendige kostnader.
Prosjektleder Sylvia Brustad kommenterte innspillene med at et Norsk senter for beredskap og helseindustri nettopp har mye oppmerksomhet på merverdier framfor nye tilbud.
-Vi ønsker å være en forlengelse av det beredskapsarbeidet som allerede er i gang kommunene og bedriftene, understreket hun.
-Derfor samarbeider vi med både Universitetet Innlandet og en rekke andre, slik at vi oppnår akkurat det mange er ute etter: at flere ansatte i offentlig og privat sektor får mer innsikt og forståelse for hva den lokale beredskapen handler om, og på den måten bidrar til en mer oppdatert lokal beredskap og handlekraft når kriser oppstår.
Rådsleder Ola Tore Dokken takket for beredskaps-orienteringen. Sammen med resten av rådet ser han fram til regjeringens arbeid med Totalforsvarmeldinga, som er ventet i løpet av høsten eller vinteren.