Avtalen ble signert 18.desember 2024, og innebærer at fagmiljøer i Åmot og Elverum skal samarbeide tettere og bedre for utviklingen av framtidas beredskap i både Innlandet og resten av landet.
En dag med sludd og snø på signeringsdagen la ingen demper på stemningen, og enigheten om at denne avtalen er viktig for begge parter.

En viktig avtale: Universitetet Innlandet og prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri signerte en samarbeidsavtale som skal føre til mer kompetanseutvikling og bedre beredskap i Innlandet og resten av landet. Bak prosjektleder Sylvia Brustad og rektor Peer Jacob Svenkerud står kommunedirektør Stein Halvorsen i Åmot og daglig leder Odd Erling Lange i Elverum Vekst. Det er Elverum og Åmot kommuner som har tatt initiativet til et norsk senter for beredskap og helseindustri.
Knytte sammen fagmiljøer
Formålet er å knytte relevante fagmiljøer ved INN opp mot NOBHI for en gjensidig kunnskaps- og kompetanseutvikling knyttet til fag- og forskningsområdet beredskap, heter det i samarbeidsavtalen.
Sammen har partene en unik kompetanse og nettverk om lokalt beredskapsarbeid som vil være til stor nytte for kommuner og bedrifter innen områdene krisehåndtering, scenariotenking, kriseledelse og i reelle kriseøvelser.
Sammen kan partene tilby tjenester både fra et akademisk og praktisk nivå på en unik måte.

Samarbeid: Flere enn nødetatene trenger beredskapskompetanse i framtida.
En viktig avtale
Rektor Peer Jacob Svenkerud i INN sier at avtalen er viktig fordi den styrker institusjonens samarbeid med andre samfunnsaktører, i tillegg til at den styrker satsingen på fagfeltet beredskap.
-Vi hadde 1.500 søkere til krisehåndteringsstudiet vårt i høst, og om lag 20% av disse søkerne får en studieplass.
Dette viser behovet for en videre satsing på beredskapsfaget, sier Svenkerud. Han er glad for at samarbeidet mellom universitetet og NOBHI nå styrker en felles satsing i Innlandet.
-Sammen har vi ambisjoner om å bli et fagmiljø som kan levere utdanning, kurs og øvelser til kommuner og bedrifter over hele landet, slår Svenkerud fast.
Store ambisjoner
Prosjektleder Sylvia Brustad i NOBHI er svært fornøyd med samarbeidsavtalen med det nye universitetet i Innlandet.
-Sammen har vi et sterkt fag- og utviklingsmiljø vi kan spille på, og nå skal vi også snakke med nasjonale myndigheter for framtidas satsing på lokalberedskapen over hele landet, sier Brustad.
-Vi i NOBHI starter nå i vinter opp med tilrettelagte kurs for kommuner og bedrifter, og ser at kompetansen i universitetet også blir viktig for oss framover.
-På våre nettsider finnes praktisk informasjon for kommuner og bedrifter som vil kjøpe våre kurs enten alene eller sammen med andre kommuner eller bedrifter, sier Brustad.
Hun minner også om muligheten alle nå har for å melde seg på den nasjonale fagkonferansen i februar 2025, den tredje konferansen i sitt slag i regi av NOBHI.

Beredskapsdialog: prosjektleder Sylvia Brustad har høsten 2024 hatt flere møter med interkommunale politiske råd om behovene for mer lokal beredskapsinnsats. Her fra et møte på Tolga.
Brustad understreker med dette de store ambisjonene som ligger i samarbeidsavtalen, samtidig som dette også handler om leveringer på det vi vet kommer i tida framover.
-Både den geopolitisk situasjonen og klimaendringene utfordrer alle våre små og store lokalsamfunn på evne til å takle nye uønskede hendelser og kriser i framtida, sier Brustad.
-Med en slik virkelighet rundt oss, blir vi ganske enkelt en leverandør av det arbeidet som må gjøres over hele landet framover.
Åmot og Elverum
Det er Åmot og Elverum kommuner som står bak satsingen på NOBHI. Kommunedirektør Stein Halvorsen i Åmot kommune sier at alle kommuner må regne meg betydelige krav til videreutvikling av dagens beredskapsarbeid lokalt i nær framtid.
-Snart kommer regjeringas Totalforsvarsmelding, og da vil mange kommuner og bedrifter se behovet for mer innsats på lokal beredskap og samfunnssikkerhet, sier Halvorsen. Han både tror og mener at INN og NOBHI kan bli sentrale leverandører av både beredskapskunnskap og økt lokal beredskapsevne i åra framover.
Beredskap som satsing
Daglig leder Odd Erling Lange i Elverum Vekst mener beredskapsutdanning blir et viktig satsingsområde i regionen framover, blant annet gjennom prosjektet Elverum +.
-Det er en særlig styrke i dette arbeidet at vi samarbeider med Åmot kommune, sier Lange. Begge kommunene er store forsvarskommuner, og det planlegges milliardinvesteringer i åra framover.
Hele denne satsingen i regionen møtes best gjennom et nært samarbeid med felles ambisjoner og mål.
-Alt dette taler for at både forsvaret og den sivile beredskapen blir store satsinger hos oss på lang sikt, fortsetter Lange.
-Da må vi også være med å legge premissene for denne satsingen gjennom universitetet og prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri.
Her kan du lese et debattinnlegg om beredskap og helseindustri som prosjektleder Sylvia Brustad skrev tidligere i år.
.: Kompetansesamarbeid for beredskapFlere steg venter
Peer Jacob Svenkerud oppsummerer med at gode fagmiljøer nå legger til rette for å bli enda bedre, og at signeringen av samarbeidsavtalen er en viktig start.
-Nå skal vi følge opp med å trekke inn ulike fagmiljøer og fakulteter hos oss, slik at vi kan realisere utviklingsprosjekter for framtidas beredskap, slår han fast.