Prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri (NOBHI) har høsten 2024 vært i møter med interkommunale politiske råd i Valdres, Nord-Østerdalen og Sør-Østerdalen. I tillegg er det holdt en orientering for kommunedirektører i Lillehammer-regionen.
Betydningen av felles innsats
Prosjektleder Sylvia Brustad i NOBHI la vekt på betydningen av samarbeid da hun møtte lokalpolitikere som var samlet til interkommunalt møte i Trysil.
-Det er ikke tvil om at beredskapen i Norge må forsterkes og forbedres, og da må flere parter finne sammen, sa Brustad til lokalpoltikere fra hele Sør-Østerdalen.

NOBHI legger avgjørende vekt på et faglig samarbeid med Universitetet Innlandet (INN) og en rekke andre aktører på beredskapsfeltet. Det grunnleggende målet er at norske kommuner og bedrifter skal få mer og bedre beredskap ved at så mange aktører som mulig samarbeider og koordinerer sine tilbud innenfor lokal beredskapsutvikling.
Les mer om samarbeidet med Statsforvalteren i Innlandet her:
Mer satsing på beredskap – Norsk senter for beredskap og helseindustri: Lokale behov for bedre beredskap
Universitetet Innlandet som faglig utviklingspartner
På møtet i Trysil vektla også Sylvia Brustad en samarbeidsavtale som nå er inngått med Universitetet i Innlandet.
Dette samarbeidet er en svært stor merverdi i prosjektet, der en felles ambisjon er at partene skal lykkes i en nasjonale ambisjon: Etablere Norsk senter for beredskap og helseindustri, og styrke det nye universitetet sitt faglige mål om å bli nasjonalt ledende innen krise og beredskap.
Sylvia Brustad la vekt på at universitetet vil være en sterk faglig og akademisk ressurs i arbeidet, og at NOBHI vil følge opp med tilrettelegging av kurs, øvelser og en mentorordning for kommuner og bedrifter som vil oppdatere og oppgradere sitt beredskapsarbeid.
Erfaringsdeling
I samtalene i Trysil var kommunene opptatt av evalueringer som er gjort etter koronapandemien.
Det store spørsmålet er om kommunene har gjort en samlet vurdering, og i hvilken grad både kommuner og bedrifter har de revidert sine tiltaksplaner for å møte en framtidig pandemi som vil komme.
Fra NOBHI utfordret både prosjektleder Sylvia Brustad og prosjektmedarbeider Mette Løhren forsamlingen på behovet for lokale beredskapsplaner som svarer på dagens og morgendagens utfordringer.
Det betyr blant annet at smitteverntiltak må gjennomgås og vurderes i lys av både gode og mindre gode erfaringer fra pandemi-årene.
En viktig erfaring fra tida før pandemien var at svært mange kommuner og bedrifter ikke hadde tilstrekkelig oppdaterte ROS-analyser og tiltakskort for å møte en så stor utordring som dette smitteutbruddet ble over lengre tid.
-Skal vi løse dette, må vi både tenke lokalt utviklingsarbeid i beredskap og en stor nasjonal satsing på helseindustri, slo Brustad fast.
-Det er i tider uten kriser at vi kan bygge den kapasiteten vi trenger på dette området, slik at den er tilstrekkelig når kriser inntreffer i en eller annen form.
-Da må vi ta inn over oss at norsk helseindustri er svært liten, sammenlignet med for eksempel Danmark, mener Syliva Brustad. Hun understreker samtidig at Norge selvsagt ikke skal bli selvforsynt på dette området, men at vi må bli en del av en større industri i både eget land, Norden og Europa.
Imponert
I møte i Sør-Østerdal interkommunale politiske råd var det gode tilbakemeldinger til NOBHI sitt prosjektarbeid for utviklingen av et nasjonalt senter.
Flere i møtet ga tydelig uttrykk for at de ser betydningen av en slik satsing, og at mange kommuner og bedrifter vil ha stor nytte av de kursene som nå tilbys.
Les mer om våre kurstilbud for kommuner og bedrifter her:
Våre tilbud – Norsk senter for beredskap og helseindustri: Lokale behov for bedre beredskap