FORSIDEFOTO: Sylvia Brustad, prosjektleder, Bjørnar Tollan Jordet, ordfører i Tolga, Silje Frogner Tangen, regionrådgiver i Interkommunalt politisk råd Nord-Østerdal (IPRNØ), Ivar Midtdal, ordfører i Os, Mona Murud, ordfører i Alvdal og leder i IPRNØ, Kristin Langtjernet, ordfører i Folldal og Merete Myhre Moen, ordfører i Tynset. Linda Døsen Stubsveen, ordfører i Rendalen er medlem i rådet, men var ikke til stede da bildet ble tatt. FOTO: Ingvar Midthun
Lokal beredskapsutvikling var tema da Alvdal, Folldal, Os, Rendalen, Tolga og Tynset kommuner møttes i Interkommunalt politisk råd i Nord-Østerdal (IPRNØ) onsdag 2.oktober 2024.
Prosjektleder Sylvia Brustad i prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri møtte kommunene med et klart budskap om at pandemi, klimaendringer, legemiddelmangel og krigen i Ukraina gjør behovet for mer og bedre beredskap stadig viktigere.
Tid for en sterkere satsing
-Vi vet at dere i både små og mellomstore kommuner får til mye beredskapsarbeid med små ressurser. Men tida da dette arbeidet var noe en eller to ansatte bare brukte noen timer i året på er over, sa Sylvia Brustad i møtet i rådhuset på Tolga.
Hun minnet om at pandemien kom som en stor overraskelse på de fleste. Bare flaks gjorde at Norge fikk inn det beredskapsmateriellet som hele verden plutselig var ute etter.
-Forsvarskommisjonen anbefaler en sterkere satsing på sivilt-militært samarbeid for å sikre tilstrekkelig helseberedskap. Totalforsvarskommisjonen slår fast at den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden omkring oss er endret og forverret, understreket Brustad.
-Alt dette peker på behovet for mer fagkunnskap og bedre beredskapsevne blant flere kommuneansatte og andre arbeidstakere i både offentlig og privat sektor. Derfor vil vi etablere et nasjonalt senter til støtte for en slik beredskapssatsing i mange lokalsamfunn, sa Sylvia Brustad til medlemmene i det interkommunale politiske rådet.

Det er Elverum og Åmot kommuner som har tatt initiativet til prosjektet, som nå er klare for å gjennomføre lokalt tilpassede beredskapskurs til kommuner og bedrifter. Senere blir det også aktuelt å tilby øvelser og mentorprogrammer og mulige løsninger for regionale beredskapslager. Prosjektet vil samarbeide med blant annet Universitetet i Innlandet i forhold til dette.
Dessverre en viktig sak
Politikerne i Nord-Østerdal var samstemte i behovet for en sterkere satsing på beredskap i åra framover.
-Vi ser jo at arbeidet med risiko- og sårbarhetsanalyser nå er noe helt annet enn før. Det er opplagt et behov for at dette både i Nord-Østerdal og andre steder forsterkes, sa Tynset-ordfører Merete Myhre Moen i sitt innlegg i møtet.
Myhre Moen var også bekymret for at Norge er veldig sårbar i forhold til medisiner, siden det er så lite legemiddelindustri i landet som kan være en nasjonal ressurs i kommende pandemier eller ved andre kriser.
Kristin Langtjernet er ordfører i Folldal, og hun understreket at Nord-Østerdal må finne ut av ressursbruken rundt framtidas beredskap sammen. -Vi ser jo i dag at våre begrensede beredskapsressurser har mye ansvar og mange oppgaver. Skal vi få til løsninger på nye beredskapsoppgaver må vi tenke interkommunalt med samarbeid mellom både kommuner, bedrifter og frivilligheten, understreket Langtjernet.
I møtet ble det også understreket at Statsforvalteren i Innlandet har bevilget penger til et interkommunalt prosjektarbeid med forbedringer i beredskapen i Nord-Østerdal det kommende året.
Samarbeid og merverdi
Prosjektleder Sylvia Brustad oppsummerte med at mye av framtidas beredskap vil handle om et mer langsiktig samarbeid. Det må hentes ut merverdier av de ressursene som allerede brukes på beredskapsområdet.
-Jeg tror interkommunale løsninger helt klart er gode og framtidsrettede løsninger for Nord-Østerdal. Et framtidig Norsk senter for beredskap og helseindustri kan levere ny fagkunnskap og relevante øvelser inn i et slikt samarbeid, fortsatte Brustad.
-Slik skaper vi merverdi av det som allerede finnes, slik at flere ansatte blir tryggere og mer bevisste på hva lokal beredskapsinnsats handler om. Det er slik vi sammen bygger en mer robust og handlekraftig beredskap.
Etter planen skal prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri gjennomføre sine første kurs høsten 2024. Deretter skal det tilbys lokalt tilrettelagte kurs og øvelser til de kommunene og bedriftene som ønsker det for flere av sine ansatte enn bare toppledelsen og en beredskapsrådgiver.