I den nye totalberedskapsmeldingen er prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri, NOBHI omtalt som en aktuell aktør i det utviklingsarbeidet som nå er viktig for å styre den norske beredskapen.
Nye tider i beredskapsarbeidet
NOBHI eies av Åmot og Elverum kommuner, og skal i et samarbeid med Universitetet i Innlandet bidra til mer beredskapskunnskap og bedre beredskapsevne i norske kommuner og bedrifter gjennom kurs, øvelser og mentorordninger.
-Det er ikke tvil om at vi går inn i ei tid med stor satsing på bedre beredskapsarbeid i norske kommuner og bedrifter, og dette skal vi i Norsk senter for beredskap og helseindustri bidra aktivt til, sier prosjektleder Sylvia Brustad i senteret.
Hun forteller at NOBHI allerede er i gang med tilbud om kurs og øvelser for kommuner og bedrifter. Les mer om NOBHI sine kurstilbud her .

Samarbeid med Universitetet i Innlandet
Brustad er glad for at NOBHI er omtalt i stortingsmeldingen om totalberedskap, og sier at senteret nå skal videreutvikles og bli en betydelig ressurs for faglig utvikling, kurs og øvelser for kommuner og bedrifter i Innlandet og resten av landet i åra framover.
Sylvia Brustad understreker også at samarbeidsavtalen med Universitetet i Innlandet er viktig med tanke på utviklingsarbeidet som nå er nødvendig for at den norske beredskapen skal bli mer oppdatert og mer robust i tråd med fremtidige kriser, hendelser og trusler mot samfunnet.
Brustad trekker også frem statsministerens vektlegging av at alle norske kommuner tilrettelegger for lokale beredskapsråd, og betydningen av lokale risikokartlegging og øvelser med vekt på lokalkunnskap.
-God beredskap handler i stor grad om lokalkunnskap, og derfor er det en styrke i våre kurs at vår gruppe av forelesere er rekruttert fra lokalt og regionalt beredskapsarbeid i Innlandet, sier Sylvia Brustad.
Utvikle og trene
-NOBHI har allerede kommet langt i sitt arbeid som bidragsyter på beredskapsfeltet.
Vi ser frem til et videre utviklingsarbeid sammen med regjeringen og andre som vil bidra til å løfte denne viktige satsingen for landet framover, sier Sylvia Brustad. Hun er glad for at dagens stortingsmelding setter retning for det store arbeidet som nå skal igangsettes.
Les videre om regjeringens totalberedskapsmelding her

En bakgrunn for arbeidet med Norsk senter for beredskap og helseindustri, NOBHI:
- Våren 2020 rammet pandemien Norge og resten av verden. Norge manglet smittevernutstyr og legemidler. Det ble også avdekket svakheter i beredskapen.
- Terningen Innovasjonspark tok høsten 2021 initiativet til et mulig nasjonalt senter for krise-, pandemi- og legemiddelberedskap. Prosjektet ble startet i januar 2022.
- I januar 2023 ble prosjektet endret til «Norsk senter for beredskap og helseindustri».
- Elverum og Åmot kommuner er prosjekteiere, med Elverum Vekst som sekretariat.
- Behovet for å styrke beredskapsarbeidet er betydelig forsterket som følge av Russlands angrepskrig og en mer spent geopolitisk verdensorden.
- 18.desember 2024 signerte NOBHI og Universitetet i Innlandet en samarbeidsavtale for faglig utvikling, kurstilbud og øvelser innenfor beredskapsfeltet.
- Erfaringer fra pandemien og anbefalinger fra Forsvarskommisjonen, Totalberedskapskommisjonen og Helseberedskapsmeldingen dokumenterer behovet for en økt satsing på beredskap.
- Dette blir også bekreftet i regjeringens stortingsmelding om den norske totalberedskapen, som ble lagt fram 10.januar 2025.