
Dette er prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri.
Et senter for økt lokal beredskapsevne
Prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri tar sikte på etableringen av et senter i Elverum/Sør-Østerdalen som skal bistå kommuner og bedrifter over hele landet med utviklingen av en stadig bedre beredskap.
Senteret skal videreutvikle og forsterke arbeidet med framtidsrettet beredskapskunnskap og beredskapsevne, og på den måten følge opp viktige nasjonale ambisjoner for forbedringer i den norske beredskapen. Senteret skal gi en merverdi utover den oppfølging som fra andre relevante aktører.
I Elverum og Sør-Østerdalen er mange relevante fagmiljøer samlet: Høgskolen i Innlandet, Forsvaret og legemiddelprodusenten Curida. Sentralsjukehuset ligger i Elverum, og det er et fagmiljø på beredskap ved NTNU i Gjøvik/Trondheim.
Prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri handler om utviklingen av et best mulig samarbeid med disse fagmiljøene, i tillegg til et samarbeid med både Statsforvaltere og Direktoratet for sivilt beredskap/DSB.
Sammen kan skape merverdi og synergieffekter for en mest mulig kompetent og klar beredskap i norske kommuner og bedrifter.
Fremtidens kriser og beredskapsbehov
I de senere årene har Norge og verden opplevd en rekke kriser som avdekker behov for ny kunnskap, mer oppdaterte scenarioer, relevante øvelser og gode evalueringer for en bedre beredskap.
Kriser kommer i større grad oppå hverandre, og hyppigere enn før. Norge ble rammet av terror både 2011, 2019 og i 2022. I 2020 måtte vi «stenge ned» landet som følge av koronapandemien. Krig i Europa og et økt spenningsnivå skaper også store utfordringer og avdekker sårbarhet.
I tillegg ser vi stadig utfordrende hendelser knyttet til klimaendringer.
Vi vet at store og små kriser kommer, men vi vet ikke hvordan de vil se ut. Vi må være best mulig rustet for slike kriser gjennom mer beredskapskunnskap, flere øvelser og nye erfaringer med krisehåndtering.
Helseberedskap
For å sikre nok legemidler og medisinsk utstyr i en krise, er det viktig å beholde og utvikle kompetanse i norske bedrifter innenfor legemiddelproduksjon og annen helseindustri.
Det er store muligheter for å bygge mer helseindustri i Norge, slik regjeringen legger opp til i sitt Veikart for helsenæringen.
En slik helseindustri er en viktig del av norsk industri som helhet, i tillegg til at den vil redusere sårbarheten og styrke beredskapen ved av leveringskjeder blir kortere.
Øve, samhandle, erfare
Prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri gjennomførte en kartlegging blant et utvalg av kommuner og bedrifter i Innlandet høsten 2023. Kartleggingen viser at både kommuner og bedrifter har behov for flere kriseøvelser, nettverk, rådgivning og ulik bistand ved hendelser som oppstår akutt og med ukjent og ulik varighet.
Samspillet må derfor bli bedre mellom kommuner, og mellom kommuner og bedrifter. På den måten kan beredskapen bli enda mer koordinert og effektiv. Ulike ressurser og mennesker kan hjelpe hverandre der kriser oppstår og pågår lokalt og regionalt.
Mange steder har kommunale beredskapsrådgivere en annen hovedjobb. Bare en brøkdel av arbeidstida er avsatt til beredskapsarbeid. Dette kan gjøre mye lokalt beredskapsarbeid sårbart og for lite oppdatert.
Derfor bør ordningen med lokale beredskapsrådgivere og samhandlingen mellom dem styrkes over hele landet, slik at evnen til rask reaksjon og effektivt samarbeid forsterkes.
Nasjonale anbefalinger
Både Forsvarskommisjonen og Totalberedskapskommisjonen har kommet med klare anbefalinger om at norsk beredskap må løftes til et nytt nivå.
Trusselbildet øker og er mer sammensatt enn før. Koronakommisjonen har også vært tydelige på hva som må gjøres for å øke beredskapen.
Prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri utvikler kurs og modeller i tråd med DSB sine veiledere. Dette skal være kurs og øvelser som er fleksible og som lett kan tilpasses regionale og lokale forhold, og som kan bestilles av kommuner og bedrifter.
Kurs og øvelser kan gjennomføres i kommuner og bedrifter, og digitalt. Øvelser kan også skje i samarbeid med Høgskolen Innlandet sitt nye beredskapssenter Protect på Rena.
Felles innsats
Vi som står bak prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri mener at beredskapen over hele landet blir enda bedre hvis flere ansatte i norske bedrifter og kommuner kjenner til og forstår mer av lokal og regional risiko og lokale beredskapsplaner, og at de øver i forhold til slike planer.
Da kan også lokale krisestaber bli enda mer handlekraftige og effektive.
Ta gjerne kontakt med oss for kurs og andre utviklingstiltak for en enda bedre beredskap i ditt lokalsamfunn.