Når klimahendelser, digital sårbarhet og mer internasjonal spenning blir stadig mer synlig, kreves det en ny form for lokal og nasjonal beredskap.
En slik beredskap krever oppdatert og tidsaktuell virkelighetsforståelse, og et planverk som er tilpasningsdyktig og dypt forankret i realistisk trening.
Norsk senter for beredskap og helseindustri (NOBHI) har mye av det norske kommuner og bedrifter nå trenger av slik oppdatering, sammen med et solid lag av erfarne instruktører.
Ny kompetanse for nye utfordringer
Våren 2025 har NOBHI forsterket laget med Lars Askvig. Han har en stor kapasitet og bredde på beredskapsfeltet. Askvig bor i Skien og har erfaring fra blant annet Kystjegerkommandoen, Norsk Folkehjelp og arbeidet med utviklingen av RAYVN, en digital løsning for håndtering av kritiske hendelser.
I tillegg har han en bachelorgrad i internasjonal beredskap og reisesikkerhet fra Universitetet i Tromsø.
-Min erfaring er at beredskapsplaner og beredskapsøvelser altfor ofte blir statiske, sier Lars Askvig.
Han mener at mange dessverre nøyer seg med å øve innenfor en «behagelig-ubehagelig» sone med øvelser som kanskje skraper i overflaten, men som ikke forbereder oss ikke på det virkelige trykket, og på det uventede som faktisk kjennetegner en krise.
Askvig mener det er en særlig styrke i NOBHI at det tilrettelegges for den typen øvelser hver enkelt kursdeltaker og virksomhet faktisk trenger.
-Når mange i Norge skal oppdatere og utvikle en bedre beredskap, handler det om en løpende og ærlig dialog med oppdragsgivere om hvilke øvelsesscenarier de virkelig trenger, sier Lars Askvig. -Dette er scenarier som aktivt må oppsøke det uforutsette, som må designes for å trigge ekte følelser og utfordre deltakerne på krevende hendelser og opplevelser. Det handler om å skape maksimal realisme i kunnskapsdelingen og i selve øvelsen for hver enkelt deltaker.
Øvelse må gi reell mestring
Erfaringene fra Forsvaret har gjort Lars Askvig svært opptatt av betydningen av å skape beredskapsverdi for kommuner og bedrifter. Dette gjøres gjennom øvelser og kunnskap som tar utgangspunkt i lokale forhold og grundige sårbarhetsanalyser.
-Styrken i NOBHI ligger blant annet i at senteret bygger videre på god informasjon og gode veiledere fra anerkjente instanser som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Statsforvalterne, mener Lars. -Det kommer så mye viktig fra disse instansene som må omsettes til praktiske øvelser og lokal erfaringsbygging, slik at det fester seg som en handlekraftig beredskapskultur når hendelsene treffer.
Med sin militære og sivile utdanning, samt daglige arbeid gjennom eget selskap, er Lars Askvig helt overbevist om at det er denne miksen av solid beredskapsteori og intensive, realistiske beredskapsøvelser som må til i kommuner og bedrifter over hele landet.
Et sentralt poeng for Askvig er erkjennelsen av krisens natur.
-Det er aldri mulig å trykke «stopp» når en krise har oppstått, understreker han. -Kriser forsvinner ikke; de blir en del av vår erfaringsbank. Målet med god beredskap er derfor ikke å unngå alt ubehag, men å sette oss i stand til å håndtere krisen effektivt, lære av den, og gjenopprette en funksjonell og robust normaltilstand, forklarer Lars Askvig.

-Det handler om at en rekke mennesker forstår oppdragene sine og leverer effektivt og solid, enten det er innenfor helse- og omsorgstjenester, tekniske leveranser, IT, logistikk eller ledelse.
Dynamiske trusler
Denne forståelsen er kritisk i møte med et trusselbilde som er alt annet enn statisk. En god beredskap handler om at vi forstår et trusselbilde som er i stadig, dynamisk endring.
Da kan ikke responsen være faste malverk, forhåndsdefinerte øvelser som gjentas uten tilstrekkelig refleksjon, eller en tilnærming som skygger unna det virkelig krevende.
-Tvert imot, vi må aktivt videreutvikle en lokal beredskapskultur der vi tør å feile under trygge øvingsforhold, og der vi systematisk lærer av disse feilene gjennom å tilegne oss ny erfaring og ny kunnskap, forklarer Lars Askvig.
Nettopp for å sikre slik kvalitet og reelt læringsutbytte, er det avgjørende å vurdere hvordan øvelser planlegges og gjennomføres. Det er her verdien av en ekstern, nøytral tredjepart som NOBHI kommer til sin rett som tilrettelegger.
Det sikrer ikke bare at de som vanligvis er dypt involvert i planleggingen selv får fullt utbytte av å delta og øve, det legger også til rette for en objektiv og grundig evaluering.
-Det handler om å investere klokt i de øvelsene man gjennomfører, og sørge for at hver øvelse gir maksimal læring og reell forbedring, sier Askvig.
Lokalt tilpasset beredskap – nøkkelen til suksess
NOBHI har engasjert Lars Askvig og en rekke andre ressurspersoner på beredskapsfeltet, nettopp for at senteret skal være konkrete og effektive i de kursene og øvelsene norske kommuner og bedrifter nå trenger.
Mette Løhren er prosjektmedarbeider i NOBHI, og hun fremhever at selve nøkkelen til en oppdatert og forbedret lokal beredskap handler om lokale tilpasninger.
-Nå har vi Lars på laget fordi hans innovative tilnærming, hans dype forståelse for dynamikken i krisesituasjoner og hans brede erfaring gjør at han ser behovet for denne typen realistisk og tilpasset trening bedre enn veldig mange, sier Mette.
-Derfor skal vi utvikle og levere vårt beredskapsarbeid i tett samarbeid med Lars og mange andre.
Løhren oppfordrer kommuner, bedrifter og organisasjoner til å ta kontakt for en samtale om slik lokal tilrettelegging, slik at det kan tas store steg i lokalt beredskapsarbeid over hele landet.
Krav og forventninger
Nye statlige krav og forventninger og behovet for et samlet løft gjør at mange bedrifter og kommuner stadig må forholde seg til nye forskrifter og myndighetsansvar, noe som også krever økt kompetanse internt.
Mette Løhren forteller at NOBHI allerede har mye kontakt med kommuner som ser dette behovet. Hun mener dette behovet også finnes i bedrifter og organisasjoner over hele landet.
-Det vi ofte ser, er at mange, spesielt mindre kommuner og bedrifter, kan føle seg stående alene med et enormt ansvar, sier Mette Løhren. -De er helt uunnværlige i den store sammenhengen, som kritiske brikker i vårt totalforsvar, men uten tilstrekkelig drahjelp eller en helhetlig oversikt kan det være krevende å bygge den spesifikke kompetansen og robustheten som det nye trusselbildet fordrer.
Kunnskapsbrobygger
Det er her et senter som NOBHI har en viktig rolle som en kunnskapsbrobygger og en praktisk støttespiller som hjelper den enkelte virksomhet å bli trygg og kapabel på sitt ansvarsområde.
Når hver enkelt aktør styrkes, styrkes også nasjonens samlede motstandskraft.
-Bare les regjeringens Totalberedskapsmelding som ble presentert tidligere i år, sier Mette Løhren. -Der er det virkelig mange og tydelige forventninger til en mer hardfør og robust lokal beredskap i Norge i årene som kommer.
Lars Askvig er helt enig i dette, og understreker at det overordnet handler om at gode krefter må bli enda bedre for å møte morgendagens utfordringer.
-Den nasjonale beredskapen er jo ikke sterkere enn det svakeste ledd. Dersom vi ikke sikrer at alle relevante aktører, store som små, har den kompetansen og de verktøyene de trenger for å håndtere sin del av ansvaret, risikerer vi å operere med blindsoner, avslutter Askvig.
NOBHIs ambisjon framover er å bidra til at vi unngår blindsoner, ved å tilby den spisskompetansen og de realistiske øvingsarenaene som løfter hver enkelt og dermed helheten.
Vil din kommune eller bedrift planlegge egen beredskapsutvikling? Ta kontakt. NOBHI tilrettelegger for kurs og øvelser for enkeltkunder, eller for grupper av kommuner og bedrifter som vil arbeide