Spenningen og antallet konflikter i verden øker. Det gjør også våpenproduksjonen og stridsevnen. Stortingets forsvarsforlik har nylig avklart at Norge skal bruke 1.653 milliarder kroner på forsvar og stridsevne de kommende 12 årene. Det er viktig, men den sivile beredskapen må også oppdateres og opprustes.
Beredskap
På få år har den sikkerhetspolitiske situasjonen endret seg dramatisk. Pandemi, krig, digitale angrep, klimaendringer og legemiddelmangel utløser stadig nye hendelser. Demokratier er under press. Når sterke samfunnskrefter er i gang, må også beredskapskreftene forsterkes. Flaks i starten av pandemien gjorde at vi etter hvert fikk inn smittevernutstyr og vaksiner til landet. Spørsmålet er hvor godt vi egentlig er rustet, når en ny og enda hissigere pandemi eller noe helt annet treffer oss.
Hverdag og krise
Det er i fredstid vi bygger tilstrekkelig og tidsriktig forsvar og beredskap. Koronakommisjonen påpekte at de internasjonale forsyningslinjene er sårbare. Vår verdensdel kan neppe bli selvforsynte med smittevernutstyret og medisinene vi trenger i fredstid og krise. Men vi kan bli svært mye bedre enn i dag. Det er grunnen til at prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri i regi av Åmot og Elverum kommuner arbeider for at vår beredskap og helseindustri må bygges ut og bli mer robust.
Sårbart
Stortingsmelding 5 (2020-2021) om Samfunnssikkerhet i en usikker verden har flere anbefalinger for en forsterket beredskap. Flere må forstå og beherske et oppdatert beredskapsarbeid i kommunene, og privat sektor må kobles mer på i dette arbeidet. Nye trusler og hendelser har avdekket en sårbarhet i vi ikke lenger kan leve med, og løsningen er bedre beredskap i hele landet.
Vi trenger mer av noe nytt
Vi mener beredskapen i Norge i for liten grad utvikler og samordner ny kunnskap og øvelser over hele landet. Vi må øve mer målrettet på kriser og hendelser som vil treffe oss annerledes enn før. Forsvarskommisjonen, Totalforsvarskommisjonen og regjeringens egne signaler peker på et behov for store beredskapsløft. Vi ser og anerkjenner selvsagt verdien av den gode jobben Sivilforsvaret, DSB og Statsforvaltere gjør. Men vi trenger mer ressurser til en innsats som skal løfte beredskapen i Norge til et nytt nivå i en ny tid med nye trusselbilder og økt spenning.
Merverdi og mentorarbeid
Prosjektet Norsk senter for beredskap og helseindustri handler om hvordan vi kan og vil bidra til merverdi rundt bedre beredskapsutvikling, flere øvelser og et mentorarbeid der erfaring deles. Dette får vi til i et samarbeid med en rekke ulike fagmiljøer i Innlandet og resten av landet. Vi skal utvikle et mentorarbeid som gjør at beredskapsrådgivere i deltidsstillinger kan snakke mer sammen, lære av hverandre og bruke hverandres erfaringer og ressurser.
Det er nå
Vi vet nok om vår urolige verden til at vi må handle nå. Sammen med fagmiljøer i blant annet Høgskolen Innlandet og NTNU må vi utløse flere lærekrefter og mer samhandling. Til høsten kommer Totalforsvarsmeldinga. Den må være starten på en økt satsing på sivil beredskapsevne over hele landet. La oss få en beredskap og en helseindustri som kan levere i både fredstid og krisetid. Det er nå vi trenger det.
Hilsen: Prosjektleder Sylvia Brustad i Norsk senter for beredskap og helseindustri og Ordfører Lillian Skjærvik Elverum på vegne av prosjekteiere Elverum og Åmot kommuner